Voorstel glascontainers afgewezen

Voorstel glascontainers verworpen door meerderheid

Deel of print dit artikel

PRO Leopoldsburg-Heppen wil de befaamde groene en witte glasbollen in Leopoldsburg vervangen door ondergrondse exemplaren. “Ondergrondse containers zijn mooier, stiller en minder aantrekkelijk voor sluikstorters” motiveert gemeenteraadslid Danny Bloemen (PRO Leopoldsburg-Heppen).

Veel inwoners storen zich aan sluikstorten en geluidsoverlast. Op aangeven van een eerdere mondelinge vraag van onze fractie werden er alvast extra glasbollen voorzien. We willen echter een stapje verder gaan.


Door het plaatsen van ondergrondse containers wil PRO Leopoldsburg-Heppen bijdragen tot het creëren van propere en aangename buurten. In het plan dat PRO Leopoldsburg-Heppen voorstelt op de gemeenteraad van 7 oktober worden voor het einde van de legislatuur alle oude glasbollen vervangen. De nieuwe ondergrondse containers veroorzaken minder geluidsoverlast en hebben een grotere capaciteit, waardoor het risico op overvolle containers kleiner is. PRO Leopoldsburg-Heppen stelt ook voor om meer aandacht te schenken aan de omgeving van de containers, door bijvoorbeeld bloemperkjes aan te leggen.
Uit proefprojecten in Nederland blijk immers dat kleine bloemperkjes rond de containers een groot ontradend effect hebben op sluikstorten, gebruikers associëren ze met properheid en zullen dus minder snel afval achterlaten.

Danny Bloemen (PRO Leopoldsburg-Heppen) merkt op dat op het achterlaten van afval rondom een glascontainer al stevige boetes staan die kunnen oplopen tot 350 euro. “Maar de gemeente moet dan ook actiever controleren. Mobiele camera’s gericht inzetten zou voor PRO Leopoldsburg-Heppen een stap in de goede richting zijn.”

Ledenlogin

Profiel